Makanlah Banyak Makanan Segera Kalau Nak Buang Ovari

Assalamu’alaikum

Terjumpa pulak status seseorang kat Facebook. Muda-muda lagi, perempuan ni dah kena buang ovari memang sadis. Semuanya disebabkan makanan segera. Maggi, KFC, McDonald pada aku semuanya punca-punca yang boleh menyebabkan kemandulan. Bila kena buang ovari semestinya kita akan mandul.

Hmm..ntahlah, mujurlah aku ni tak ketagih sangat makanan macam ni. Kadang-kadang tu memanglah teringin nak makan, tapi tak adalah seminggu tu sampai 7 kali makan fast food. Aku lagi kesian tengok dalam kalangan kawan-kawan aku sendiri yang makan mee segera setiap hari. Walaupun nak berjimat, bukanlah jalan terbaik makan mee segera ni.

Dulu aku pernah ikut kursus pemakanan ni, dalam kursus tu cakap kalau wax mee segera tu hanya akan betul-betul terhadam mengambil masa 3 bulan. Kalau makan setiap hari mee segera, bayangkanlah berapa lama masa yang diambil untuk menghadamkan semua wax mee segera tu. Bermakna, terganggulah proses penghadaman dalam badan kita disebabkan wax yang ada sehingga boleh menyebakan penyakit yang lain. See, tak ada kebaikan pun makan makanan segera ni.

Jadi kepada para wanita di luar sana, marilah kita memulakan langkah baru untuk meninggalkan rutin memakan makanan segera untuk kehidupan yang lebih bahagia pada masa akan datang!🙂

This entry was posted in Info dan Artikel, Kesihatan dan Kecantikan and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

18 Responses to Makanlah Banyak Makanan Segera Kalau Nak Buang Ovari

  1. Aizan Fahri says:

    at the moment, mujur sy takder ovari

  2. Hafiz says:

    Salam perkenalan dari saya… nice blog.. saya suka apperance blog ni sebab memang nampak sangat tenang.. memang sebaiknya kita hindari makanan fast food atau makanan yang diproses..

    • adele says:

      salam perkenalan juga dan terima kasih bkunjung ke sini..
      kalau dah doktor ckp mcm ni, eloklah berenti mkn fastfood😉

  3. tehr says:

    aku memang tak suka makanan segera
    paling segera pun ulam je
    hehe

  4. zulkbo says:

    salam..
    moga di jauhi penyakit
    sebegini..seriau membacanya

  5. Juan says:

    sejak dah kerja ni, mee segera ni agak sangat kurang la makan, makanan segera ni kalau boleh elakkan lah

  6. Nyoparut says:

    Ehhh..bahaya jugak ni..kena bagitau kat anak perempuan aku dan bini aku..agar kurangkanlah makan fastfood..terima kasih atas info anda..😎

  7. titan says:

    aku dah tinggal lama dah benda-benda ni semua..hehe..

  8. akubiomed says:

    Makanan tetap segera tetap ada di pasaran walaupun sudah diketahui risiko kalau diambil secara berlebihan.

  9. shraqs says:

    Sekali sekala nak lepaskan gian okla tapi kalau dah sampai jadi pengganti makanan ruji tu memang parah lah

  10. 😐 takutnyeee~ kna kurangkan makan…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s